Bert van Loo – Wikipedia

Bert van Loo

Bert van Loo – 1998

Persoonsgegevens
Volledige naam Hubertus Josephus Antoinette van Loo
Geboren 11 maart 1946
Overleden 19 december 2016
Geboorteland Nederland
Oriënterende gegevens
Jaren actief sinds 1973
Bekende werken Senza Parole (1998), Amsterdam – Osdorp. Kroonluchter (2009), Provinciehuis Noord Holland – Haarlem.
RKD-profiel
officiële website

Bert van Loo (Gulpen, 1946 – Amsterdam, 19 december 2016) was een Nederlandse beeldhouwer die voornamelijk met glas werkte.[1] Hij was actief in Nederland en onder meer China.

Van Loo kreeg zijn opleiding als beeldhouwer van 1969 – 1973 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werkte vooral met het materiaal glas, meestal in combinatie met andere materialen zoals brons, lood, steen en hout. Van Loo was docent en gastdocent op onder meer de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, Royal College of Art, Londen, Kent State University, Kent, Ohio, USA en verscheidene andere kunstopleidingen in Europa, Amerika, Japan, Australië en China.

Vanaf 1975 was hij ook actief als adviseur en curator voor verschillende organisaties, zoals de toenmalige Raad voor de Kunst (later Raad voor Cultuur) in Den Haag, het landelijk Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) (dat op 1 januari 2012 fuseerde met de Mondriaan Stichting tot Mondriaan Fonds) in Amsterdam, de Gemeente Amsterdam plus Amstelveen en de Levant Art Gallery[2] in Shanghai, China.

Hij realiseerde opdrachten in de openbare ruimte in Nederland, onder andere in zijn geboortestad Gulpen[3] en ook in China. Van Loo exposeerde zowel solo als in groepsverband in Nederland en de meeste landen van Europa, maar ook in Amerika, Australië, Japan en China.[4]

Hij won verschillende prijzen en in 2006 kreeg hij een overzichtstentoonstelling: in Museum Fundación Centro Del Vidrio, La Granja[5] – Segovia, Spanje. Zijn werk is opgenomen in de collectie van verscheidene musea in binnen- en buitenland en veel particuliere en bedrijfscollecties.