Station Hilversum – Wikipedia

Station Hilversum; circa 1910. Collectie van het Utrechts Archief..

Sloop van het oude station in 1990.

De monumentale perronkap tussen de sporen 2 en 3 die in juli 2006 gedeeltelijk gesloopt is. Links spoor 1 met een stoptrein naar Utrecht.

Achterzijde station Hilversum in 2011.

Het busstation van het station.

Station Hilversum is een spoorwegstation in Hilversum en is gelegen aan de trajecten Amsterdam – Amersfoort en Hilversum – Utrecht van de Oosterspoorweg.

Het oorspronkelijke station werd geopend op 10 juni 1874. Vanaf het begin was het een belangrijk sneltrein- en intercitystation. Sinds mei 1995 stopten er twaalf jaar lang geen intercity’s, tot woede van de bevolking van Hilversum. Sinds 9 december 2007 stoppen alle treinen weer in Hilversum.

Het huidige stationsgebouw werd opgeleverd in 1992. De architect was Jan van Belkum. In de hal zijn gekleurde ramen naar een ontwerp van Joost van Santen, waardoor eens per dag een lichtstraal valt op een goudkleurige kolom in de stationshal.

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Station Hilversum was sinds 28 mei 1995 geen intercitystation meer. Dit had te maken met de invoering van rechtstreekse Intercitytreinen Schiphol-Amersfoort over de in 1993 geopende Zuidtak. Hierdoor verdubbelde het aantal intercitytreinen op de Gooilijn en was er geen ruimte meer om alle treinen te laten stoppen in Hilversum. Het paste ook in het beleid van die tijd om Intercity’s op te waarderen, onder meer door het realiseren van een hogere gemiddelde snelheid. Door de aanleg van een 3e perron kon het station eind 2007 zijn intercitystatus terugkrijgen. Met de dienstregeling van 2007 zijn Intercity-treinen overigens op meer stations gaan stoppen, onder meer op overstapstations zoals Hilversum en Gouda.

Naast de aanleg van een derde perron, omvatte het project ook de bouw van een nieuwe tunnel onder het station voor fietsers en voetgangers. Deze verving de bestaande voetgangerstunnel en de spoorwegovergang direct naast het station. De tunnel is functioneel in tweeën gedeeld: een stationstunnel voor reizigers en (afgeschermd door een glazen afscheiding) een openbare tunnel met fiets- en voetpad: alleen passanten die gebruik maken van de fietsenstalling kunnen van het ene gedeelte van de tunnel in het andere gedeelte komen. Door het verdwijnen van de spoorwegovergang was het mogelijk de perrons in noordelijke richting te verlengen. De verkeersleidingspost (Post T), die sinds 1996 niet meer in gebruik was, en nu in de weg stond van de perronverlenging, is op 29 maart 2008 gesloopt.

Met de bouw van de tunnel en het 3e perron (een eilandperron) is in de tweede helft van 2006 begonnen. Op 10 meter diepte is ProRail bij het slaan van damwanden echter onverwacht op harde grondlagen gestuit, zodat er met een andere methode verder gewerkt moest worden. Dat verliep succesvol; in november 2006 lag er al een tunneldek onder de sporen 903 en 904.

Het nieuwe eilandperron was eind 2007 grotendeels gereed en er is een sein bij spoor 904 richting Utrecht/Amersfoort geplaatst met het nummer 30. Sinds maandag 5 november 2007 is de westzijde van het perron, spoor 4, in gebruik voor de treinen in de richting van Naarden-Bussum. Ook is op 3 november de nieuwe tunnel in gebruik genomen. Sinds 3 december is ook spoor 5 in gebruik.

In de loop van 2008 zijn liften en roltrappen tussen de stationshal, tunnel en perrons geplaatst en er is een overkapping gebouwd boven het derde perron. De bestaande overkapping van het tweede perron is aan de zuidzijde 15 meter ingekort en de hier verwijderde spanten zijn verplaatst naar de noordzijde zodat de nieuwe trappen en liften worden overkapt.

Dit station beschikt over een groot aantal buslijnen die onderhouden worden door Transdev (Gooi en Vechtstreek) en Syntus Utrecht (Provincie Utrecht). Hieronder een overzicht.

Concessiegebied Lijn Route Soort Bijzonderheden
Gooi en Vechtstreek 1 Hilversum, Station – Kerkelanden Stadsbus
Gooi en Vechtstreek 2 Hilversum, Station – Erfgooierskwartier Stadsbus
Gooi en Vechtstreek 3 Hilversum, Station – Hilversum, Station Sportpark – Hilversum, Tergooi Ziekenhuis Stadsbus
Provincie Utrecht 58 Hilversum, Station – Hollandsche Rading – Maartensdijk – Bilthoven, Station – De Bilt – Zeist – Driebergen, Station Driebergen-Zeist Streekbus Niet op zondag
Provincie Utrecht 59 Hilversum, Station – Lage Vuursche – Den Dolder, Station – Huis ter Heide – Zeist, Busstation Streekbus Niet in het weekend
Provincie Utrecht 70 Hilversum, Station – Baarn – Soest – Amersfoort, Centraal Station Streekbus
Gooi en Vechtstreek 100 Bussum, Station – Naarden – Huizen – Bijvanck – Blaricum, Carpoolplaats (- Hilversum, Station) Streekbus In de spits verder van/naar Hilversum
Gooi en Vechtstreek 104 Hilversum, Station – Nieuw-Loosdrecht Streekbus ’s Ochtends naar Nieuw-Loosdrecht via Hilversum, Zonnestraal, ’s middags naar Hilversum via Hilversum, Zonnestraal
Gooi en Vechtstreek 105 Bussum, Station – Hilversumse Meent – ‘s-Graveland – Kortenhoef – Hilversum, Station Streekbus
Gooi en Vechtstreek 106 Hilversum, Station – ‘s-Graveland – Nederhorst den Berg – Weesp Streekbus Rijdt na 19:00 uur en op zaterdag alleen tussen Nederhorst den Berg en Weesp. Rijdt niet op zondag.
Gooi en Vechtstreek 107 Blaricum, Tergooi Ziekenhuis – Bussum, Station Zuid – Hilversum, Media Park – Hilversum, Station Streekbus
Gooi en Vechtstreek 108 Huizen, Busstation – Blaricum, Dorp – Laren – Hilversum, Station Streekbus
Gooi en Vechtstreek 109 Bussum, Station – Blaricum, Tergooi Ziekenhuis – Laren – Eemnes – Baarn – Hilversum, Station Streekbus
Provincie Utrecht 121 Mijdrecht – Vinkeveen – Loenen a/d Vecht – Oud-Loosdrecht – Hilversum, Station Streekbus Niet op zondag
Gooi en Vechtstreek 320 Amsterdam, Amstelstation – Muiden, P+R terrein, Naarden, Gooimeer P+R, Blaricum, Tergooi Ziekenhuis – Huizen, Busstation – Blaricum, Carpoolplaats – Hilversum, Station R-net
Gooi en Vechtstreek N32 Hilversum, Station > Blaricum, Carpoolplaats > Huizen, Busstation > Huizen, Karel Doormanlaan R-net nachtbus Rijdt alleen zaterdagnacht