10 om te zien – Wikipedia

10 om te zien (ook vaak Tien om te zien of afgekort als TOTZ) is een muziekprogramma op de Vlaamse commerciële tv-zender VTM. Het programma liep van 1989 tot 2008.[1]

Naar aanleiding van 25 jaar VTM keerde het programma in de zomer van 2014 terug onder de titel Tien om tegen de sterren op te zien.
Na het succes van deze eenmalige comeback werd op 21 januari 2022 bekend gemaakt dat Tien Om Te Zien terugkomt met een volledig seizoen in Middelkerke.

10 om te zien is een wekelijks muziekprogramma dat gebaseerd was op een hitlijst van Nederlandstalige plaatjes. Deze hitlijst werd samengesteld door de verkoop van 10 platenwinkels, verspreid over heel Vlaanderen. Welke platenwinkels dat waren, is tot op heden een goed bewaard geheim. Artiesten die met hun liedje in de top 10 stonden, brachten het nummer dan in het programma. Dit principe bleef bewaard, alleen werd er later in de hitlijst ook rekening gehouden met in het Engels zingende Belgische artiesten, zoals onder andere Natalia of Sandrine.

Het programma werd in 1989 opgenomen in het Globe Show Center in Denderleeuw. Vanaf januari 1990 gebeurden de opnamen in de Manhattan studio’s in Leuven. Tijdens de zomer van 1989 ging TOTZ op tournee. Eerst naar Bellewaerde, dan Bobbejaanland, dan naar de Zeedijk van Blankenberge en ten slotte naar de Grote Markt in Sint-Niklaas. Vanaf 1990 werd de zeedijk van Blankenberge de jaarlijkse, zomerse stek van het programma.

Aan het eind van het programma was er de Vlaamse Supertip te zien: dit was een nummer dat veel kans maakte om de volgende week in de Top 10 te belanden. Later heette dit nummer gewoon Supertip.

In het begin traden vooral Vlaamse artiesten die in het Nederlands zongen op. Naarmate de Vlaamse muziekindustrie verengelste (vooral onder invloed van de commerciële dance van bijvoorbeeld 2 Fabiola) hoorde men ook Belgische artiesten die in het Engels zongen. Later kwamen er soms buitenlandse sterren langs, waaronder Tina Turner, Kylie Minogue, Backstreet Boys, prinses Stephanie van Monaco en de Spice Girls. Gaandeweg werd er per aflevering minstens één buitenlandse gast uitgenodigd.

Muzieksamensteller was sinds het begin Jos Van Oosterwyck, die voor 10 om te zien bij Studio Brussel werkte.

Een paar jaar lang was er de Tien om te Zien-trofee. De kijkers van het programma mochten dan voor hun favoriete zomernummer stemmen via sms. Aan het eind van de zomer kreeg de winnende artiest een trofee.

De eerste uitzending van 10 om te zien kwam op de buis op donderdag 9 februari 1989 om 20:00 uur. Het programma werd geproduceerd door Jan Vanderstraeten (D&D Productions), die vanaf de eerste uitzending in 1989 tot eind 1996 instond voor de productie. Tot dat jaar werd het programma uitgezonden op donderdagavond in primetime. Omstreeks de beginperiode van het programma had de toenmalige BRT geen oog voor de Vlaamse schlager en levenslied.

Ontegensprekelijk had het programma een invloed op de populariteit van de Vlaamse zangers, zangeressen en bands uit deze twee genres. Zo doken deze artiesten, waaronder Willy Sommers, Will Tura en Danny Fabry opnieuw op in de hitlijsten. Ook werd een heel nieuwe generatie zangers en groepen dankzij 10 om te zien gelanceerd: Clouseau was net nummer één met Anne, maar ook groepen als Get Ready, de eerste stappen van Axelle Red en Helmut Lotti werden op het TOTZ-podium gezet. Ook internationale sterren stonden op het 10 om te zien-podium, zo onder meer Tom Jones, Tina Turner en Cliff Richard.

10 om te zien was een van de meest succesrijke programma’s in de eerste zes jaar van VTM met een gemiddeld wekelijks kijkcijfer van 1.300.000 kijkers. Toen het programma tijdens de zomermaanden van 1989 op tournee ging, eerst naar Bobbejaanland en vervolgens naar Blankenberge, waren de superlatieven niet uit de lucht. In Blankenberge moest het rampenplan worden ingesteld omdat meer dan 40 000 mensen naar de kustplaats waren gereisd om de opnamen live mee te maken. Toen 10 om te zien in januari 1990 geprogrammeerd werd in het Sportpaleis (Antwerpen) was er na enkele dagen geen kaartje meer te krijgen want het was uitverkocht. 17000 mensen vulden het Antwerpse sportpaleis. Maar ook de wekelijkse opnamen in het Globe Show Center in Denderleeuw en één jaar later in de Manhattan in Leuven konden rekenen op grote belangstelling. 10 om te zien moest niet op zoek gaan naar publiek, maar moest geregeld publiek weigeren uit veiligheidsoverwegingen.

Toen VTM besliste om het programma vanaf 1997 te verplaatsen naar een andere plaats in het programmaschema daalde de kijkcijfers mede door de ambitie om het programma ‘te stylen’. Het programma zou nooit meer de glorie van voorheen evenaren. In 1999 besloot VTM het programma enkel uit te zenden in juli en augustus. Sinds deze beslissing trekt het programma weer meer kijkers en is het een van de meest bekeken programma’s van VTM op jaarbasis. In 2003 werd het programma ook in de winter uitgezonden. Toen werd het programma opgenomen in Antwerpen.

Er ontstond grote commotie in 2005 toen Willy Sommers ontslagen werd als presentator. De echte reden is nooit gekend, maar men vermoedt dat VTM Willy te oud zou gevonden hebben. Sindsdien was Anne De Baetzelier de hoofdpresentatrice en verzorgde Elke Vanelderen interviews backstage. De programmanaam werd sinds 2005 afgekort tot het hippere TOTZ.

In 2009 werd het programma na 20 seizoenen stopgezet en opgevolgd door Hit the Road, dat er na één seizoen ook mee ophield. Tussen september 2010 en december 2011 zond VTM nog het gelijkaardige Annes Vlaamse 10 uit, dat gepresenteerd door Tess Goossens.

Voor de viering van 25 jaar VTM is het programma in de zomer van 2014 eventjes mogen terugkeren als Tien om tegen de sterren op te zien. Er waren twee opnamen in twee verschillende kustgemeenten: op 11 augustus in Blankenberge en op 20 augustus in Nieuwpoort. Het werd gepresenteerd door Willy Sommers en door Nathalie Meskens die Anne imiteert. De uitzending van de twee speciale afleveringen waren op 22 en 29 augustus. De kijkcijfers haalden op beide afleveringen bijna een marktaandeel van 40%.

In 2021 werd tijdens de zomermaanden het samenvattend programma “Tien om te Zien: de zomer van 199X” waarbij de beste acts van dat jaar uit de zomereditie te zien waren, met de nodige commentaren van de betreffende presentatoren of artiesten. Die uitzendingen zorgden nogmaals voor een warme oproep om dit legendarische programma terug te brengen.

Op 12 juli 2021 gaf VTM mee dat er eenmalig een nieuwe live aflevering op de buis kwam ditmaal vanuit Middelkerke, met het presentatorsduo Willy Sommers en Anne De Baetzelier, aangevuld met Laura Tesoro en Aaron Blommaert. Deze aflevering werd opgenomen op woensdag 25 augustus 2021 op het Epernayplein in Middelkerke en uitgezonden op VTM op woensdag 1 september 2021.[2] Om de opnames van deze aflevering bij te wonen, werden er uit 60.000 inschrijvingen 5.000 personen geloot die aanwezig mochten zijn. Naar deze uitzending keken 714.089 kijkers. Volgende artiesten traden in deze reünie-aflevering op: Clouseau, Niels Destadsbader met Regi, 2 Fabiola, Bazart, Bart Kaëll, Mama’s Jasje, Get Ready!, Camille Dhont, Metejoor met Emma Heesters, Helmut Lotti, Belle Pérez, Soulsister, André Hazes, Kathleen Aerts, Sam Gooris, Willy Sommers, Bart Peeters, Erik & Sanne, Christoff, Laura Tesoro met Loïc Nottet, Grace (winnares ‘The Voice van Vlaanderen’), Luc Steeno en Suzan & Freek.[3]

Na het enorme succes van deze eenmalige comeback werd er op 21 januari 2022 bekendgemaakt dat er een nieuw, volledig seizoen komt van 8 afleveringen van Tien Om Te Zien mat Anne & Willy. Ook deze nieuwe afleveringen zullen in Middelkerke opgenomen worden.

Doorheen de jaren heeft 10 om te zien verschillende presentatoren gehad: