Makro – Wikipedia

Makro is een Duitse zelfbedieningsgroothandel, ofwel een groothandel opgezet als een supermarkt. Het bedrijf is opgezet door de Nederlandse Steenkolen Handelsvereniging (SHV) in 1968. Per 1 januari 1998 heeft SHV de Europese Makro’s verkocht aan de Duitse METRO Group, grootaandeelhouder van onder andere Media Markt. Dat bedrijf organiseert een groot deel van de inkoop via MAXXAM cv. SHV is anno 2016 alleen nog eigenaar van de Makro-vestigingen in Zuid-Amerika.[2] Concurrenten in Nederland zijn Sligro en Hanos.

Ongeveer een miljoen Nederlanders bezitten een Makro-pas die nodig is voor toegang tot de groothandel. Zonder deze pas zou het bedrijf volgens de vestigingswetten onder de detailhandel vallen en zou het in principe niet op de industrieterreinen gevestigd kunnen zijn waar het zich nu bevindt, omdat detailhandel daar verboden is.

Makrologo voor de vestiging in Amsterdam

De Makro startte als eerste in Europa en veel andere landen met het idee van een zelfbedieningsgroothandel die zich zou richten op kleine zelfstandigen. Conform het principe van groothandels kan er bij Makro Nederland alleen gewinkeld worden met een Makro-pas, die wordt verstrekt aan bedrijven, stichtingen en verenigingen die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf ontwikkelde zich van foodgroothandel met een sterke binding aan de horeca tot een algemene groothandel voor detaillisten. Decennialang hield de Makro de afdelingen food en non-food streng gescheiden en was het nodig daarvoor aparte pasjes te bezitten. Bij de uitbreiding naar het buitenland werd dit opgeheven. De groothandel profiteerde van wat wel ‘one stop shopping’ wordt genoemd. In de jaren 1990 vestigde de Makro zich ook in Oost-Europa.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 oktober 1968 werd het eerste filiaal geopend in Amsterdam. In Nederland heeft het anno 2021 vestigingen in Amsterdam, Barendrecht, Best, Beverwijk, Breda, Delft, Den Bosch, Duiven, Dordrecht, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Nieuwegein, Nijmegen, Nuth, Vianen en Wateringen. In 2013 behaalde het bedrijf een geschatte omzet van 1,1 miljard euro.[3] Anno 2016 waren er ongeveer 5.400 mensen werkzaam bij de Makro, waarvan 300 op het hoofdkantoor.[4] Door verschillende reorganisaties, waaronder in 2021, is het aantal medewerkers inmiddels gedaald.[5][6]

Kerstpakketten[bewerken | brontekst bewerken]

Makro Nederland levert al sinds de oprichting in 1968 kerstpakketten. Dat gebeurt vanuit Inpak Centrale Nedema (ICN) onder de formulenaam Makro Kerstpakketten. Makro Nederland Kerstpakketten heeft een eigen inkooporganisatie en productiebedrijf in Duiven en 16 feestpakkettenshowrooms in het land, voor het merendeel in Makro-vestigingen.

Aanslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1985 en 1987 was Makro Nederland het slachtoffer van bomaanslagen door de actiegroep RaRa. Op vijf vestigingen werden aanslagen gepleegd. De Makro was het mikpunt van de terreur omdat het bedrijf vestigingen had in Zuid-Afrika ondanks de apartheid; tegen dat land gold als sanctie een economische boycot. Nadat in december 1986 de Makro in Duiven en in januari 1987 de Makro in Nuth in vlammen waren opgegaan, besloot de SHV zich terug te trekken uit Zuid-Afrika. De daders van de aanslagen zijn nooit gepakt.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf heeft in België zes filialen, waarvan vier in Vlaanderen en twee in Wallonië; Alleur, Deurne, Eke, Lodelinsart, Machelen en Sint-Pieters-Leeuw. In tegenstelling tot Nederland zijn particulieren hier toegelaten aankopen te doen. De identiteitskaart wordt getoond aan de receptie van de Makro-winkel. Aan de hand van bepaalde gegevens wordt een Makro-kaart aangemaakt. Werknemers houden aan de ingang controle op het bezit van deze kaart. METRO Cash & Carry Belgium is voorbehouden voor horeca-professionals en handelaars.