Milntown – Wikipedia

Milntown is een gehucht op het eiland Man. Het ligt ten zuiden van de A3 Castletown – Ramsey en bestaat uit het landgoed Milntown met het landhuis Milntown House, Miltown Cottage en Milntown Bridge.

Kort achter Sky Hill ligt Milntown House, de voormalige residentie van de familie Christian, waarvan ook Fletcher Christian, de leider van de muiterij op de Bounty, deel uitmaakte. Milntown Bridge ligt naast de oprijlaan naar het landhuis en overspant de River Sulby. De familie Christian verhuisde rond het begin van de 16e eeuw naar Ramsey en delen van Milntown House dateren uit die periode. In de 17e eeuw werden verbouwingen en uitbreidingen uitgevoerd. Na die periode verhuisde de familie naar Cumberland en werd het huis verhuurd. In 1830 keerde rechter John Christian echter terug in het huis. Hij liet het verbouwen tot de staat waarin het tegenwoordig verkeert. Na het overlijden van William Bell Christian in 1886 had zijn weduwe Vio er met haar twee dochters Rita en May een privéschool en later een hotel. In 1947 werd het weer een woning toen Charles Peel Yates het kocht.

Milntown House is nu een restaurant, maar er is ook een museum met klassieke automobielen en motorfietsen. De tuinen zijn zes hectare groot en het hele landgoed kan voor evenementen gehuurd worden.

De A3 maakt hier ook deel uit van de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. Milntown maakte ook al deel uit van de Four Inch Course die van 1908 tot 1922 werd gebruikt voor de RAC Tourist Trophy.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Sky Hill[bewerken | brontekst bewerken]

Vlak voor Milntown passeren de coureurs de heuvel Sky Hill (Manx: Scacafell). Deze heuvel is vooral bekend van de Slag bij Skyhill in 1079. In het circuit is het een snelle bocht naar rechts en een iets scherpere bocht naar links, gemarkeerd door lage muren die het weiland aan de linkerkant begrenzen. Hier is het belangrijk de juiste rijlijn vast te houden, want daarmee zijn de ergste oneffenheden in het wegdek te omzeilen. In de linker bocht staat het waarschuwingsbord voor Milntown Cottage.

Milntown Cottage (Pinfold Cottage)[bewerken | brontekst bewerken]

Milntown Cottage is een heel klein huisje aan de noordkant van de A3 en wordt ook wel Pinfold Cottage genoemd. De coureurs maken hier een flauwe bocht naar rechts, maar gebruiken de witte puntgevel als herkenningspunt. De weg maakt hier een S-bocht, waarvan de eerste naar rechts gaat. Als de eerste bocht goed wordt aangesneden kunnen ze allebei snel en tot in de jaren zeventig zelfs volgas genomen worden. Dat is belangrijk omdat er een vrijwel recht stuk van een kilometer tot aan School House Corner volgt. De moderne motorfietsen zijn zo snel dat er voor de linker bocht minstens één versnelling teruggeschakeld wordt.

Milntown House en Milntown Bridge[bewerken | brontekst bewerken]

Na de bochten van Milntown Cottage rijden de coureurs 200 meter met afwisselende begroeiing langs de weg, waardoor de lichtinval lastig is. Dan gaan ze over Milntown Bridge en langs de inrit van Milntown House. De brug was vroeger bol, een “humb-back bridge”, waardoor ze de bijnaam “Milntown Jump” kreeg, maar tegenwoordig is de weg bijna helemaal vlak en is het zelfs moeilijk de brug te vinden. Toch maken de motorfietsen op snelheid hier een klein sprongetje.

Gardener’s Lane en 23e mijlpaal[bewerken | brontekst bewerken]

Garderner’s Lane is een zijweg van de A3 meteen na Milntown Bridge, waar de weg ook een flauwe bocht naar rechts maakt. Het is de stadsgrens van Ramsey. De coureurs blijven hier volgas doorrijden en passeren in de bocht de 23e mijlpaal van de Mountain Course richting School House Corner.