Alex Kidd: High-Tech World – Wikipedia

Alex Kidd High-Tech World is het vierde computerspel in de Alex Kidd-serie. Het spel is ontwikkeld en uitgegeven door Sega. Het spel werd in 1987 uitgebracht in Japan en twee jaar later in Noord-Amerika en Europa.

Het spel is eigenlijk een gemodificeerde versie van het Japanse Master System-spel Anmitsu Hime, die gebaseerd is op de gelijknamige Japanse televisieserie. Veranderingen die gemaakt zijn in Alex Kidd High-Tech World hebben betrekking op de personages, de Engelse tekst en een nieuwe verhaallijn.

Deze veranderingen veroorzaken een gat in het verhaal, omdat er een vertoning is van de vader van Alex op het begin van het spel. Zijn vader zou vermist moeten zijn tot het einde van Alex Kidd in The Enchanted Castle waar hij weer gevonden wordt. Verder zijn er een heleboel onbekende personages (Engels: “characters”) in het spel aanwezig die nog niet eerder waren vertoond en komt zijn broer Egle niet in het verhaal voor. Er kan gezegd worden dat Alex Kidd in dit spel geplaatst is zonder te kijken naar zijn eerdere en latere optredens in de serie. Dit spel moet daarom niet in de context van het verhaal bekeken worden, maar gezien worden als zelfstandig spel.

Een nieuwe arcadehal is geopend in een stadje naast de plaats waar Alex Kidd, de prins, woont. Alex was blij toen hij het nieuws vernam, maar hij wist niet hoe hij er kon komen. Zijn moeder vertelde hem dat er een kaart is die hem naar het stadje kan leiden. Maar, de kaart is versnipperd in acht stukken. Dus, om er te komen, moet Alex de acht stukken van de kaart vinden.

Het spel is opgedeeld in vier gebieden; het kasteel, het ninjabos, het dorp en het dierenbos. Deze gebieden komen terug in deze beknopte, maar complete beschrijving.

Het spel begint om 09:00 en Alex heeft tot 17:00 de tijd om High-Tech World te bereiken.

Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Kaartstukken[bewerken | brontekst bewerken]

Allereerst dienen de kaartstukken gevonden te worden. Ze kunnen in willekeurige volgorde verkregen worden:

 • 1: Bezoek de vader en moeder van Alex op de VIJFDE verdieping. Het eerste kaartstuk dat je krijgt is nep. Ga weer naar binnen en blijf vragen totdat ze het echte kaartstuk geven.
 • 2: Bezoek James op de VIERDE verdieping. Ga dan naar de DERDE verdieping en voltooi Mary’s test (zie Mary’s toets) voor een kaartstuk.
 • 3: Bezoek James op de VIERDE verdieping, nadat je de test gehaald hebt. Hij zal je een verkoold stuk geven, maar neem het niet aan. Ga naar buiten en bel Rockwell (123-4321). Ga naar de EERSTE verdieping. Ga de, waarschijnlijk lege, kamer aan de rechterzijde van de klok binnen. Als Rockwell niet aanwezig is, moet je net zo lang proberen tot hij er is. Als Rockwell verschijnt, zal hij je een middel geven waarmee je het verkoolde stuk kunt maken. Ga terug naar James op de VIERDE verdieping en maak het kaartstuk.
 • 4: Ga naar de keuken op de EERSTE verdieping. Hier zul je een kaartstuk vinden in een pot (en kleren in een vaas).
 • 5: Ga naar de dienarenkamer op de EERSTE verdieping. Voltooi de test (zie Dienaren toets) en neem het kaartstuk.
 • 6: Ga naar de DERDE verdieping en neem de trap aan de linkerkant naar de zolder toe. Er zit een minitrap verborgen in de blauwe vaas, pak het. Ga onder de klok staan op de DERDE verdieping en druk op OMHOOG. Alex zal de tijd verzetten en een kaartstuk vinden.
 • 7: Ga naar de bibliotheek op de VIERDE verdieping en praat met John. Ga daarna naar Barbara op de TWEEDE verdieping. Ga weer terug naar John op de VIERDE verdieping. Hij zal je een kaartstuk geven.
 • 8: Ga naar de TWEEDE verdieping en de uiterst rechtse kamer en praat met Mark en Tom. In eerste instantie zijn ze er niet, daarna zijn ze er wel maar weten ze niks af van een kaartstuk en uiteindelijk geven ze het toch. Ga de kamer dus meerdere malen binnen (soms wel 15 keer) totdat je het kaartstuk krijgt.

Ga na het verkrijgen van de acht kaartstukken naar de VIERDE verdieping van het kasteel en ga uiterst rechts. Stap de trap op en pak de sleutel uit de pot. Ga nu naar de VIJFDE verdieping en ga uiterst links (je zult een brug passeren). Loop de trap op en pak de hangglider uit de kluis die geopend kan worden met de sleutel. Loop weer terug en ga op de brug staan. Alex zal nu de hangglider gebruiken om uit het kasteel te ontsnappen.

Mary’s toets[bewerken | brontekst bewerken]

De toets van Mary bestaat uit 10 vragen. Elke vraag heeft 3 antwoordmogelijkheden. Dik gedrukt staan de antwoorden op de vragen.

 • 1: What’s the capital of Japan? Seoel – Beijing – Tokyo
 • 2: What is the name of the 15th scene in “Space Harrier”? Ida – Minia – Vicel
 • 3: How many grams in one pound? 45 – 450 – 4500
 • 4: Where were the first olympics held? Athens – Rome – Tokyo
 • 5: 1+2+3+4+…+98+99+100=? 5005 – 5050 – 5500
 • 6: How many bones are there in the human body? 206 – 226 – 246
 • 7: How many stars are there on the american flag 50 – 60 – 70
 • 8: What is the basic unit of Itallian money? Peso – Mark – Lira
 • 9: Which classical composer was named Amadeus Mozart – Chopin – Bach
 • 10: Light from the sun reaches the earth in how many sec.? 5 – 50 – 500

Dienarentoets[bewerken | brontekst bewerken]

In de toets met de dienaren moet Alex de juiste naam bij elke dienaar geven. In totaal zijn er 6 dienaren. Dit zijn de antwoorden.

 • Dienaar 1: Linda
 • Dienaar 2: Betty
 • Dienaar 3: Janet
 • Dienaar 4: Cindy
 • Dienaar 5: Susie
 • Dienaar 6: Kate

Ninjabos[bewerken | brontekst bewerken]

In dit gebied heeft Alex de kracht om te springen en ballen te gooien waarmee hij tegenstanders kan doden en ninjasterren kan afkaatsen. Het spel heeft nu een grote overeenkomst met Alex Kidd in Miracle World of Alex Kidd in Shinobi World. Het gebied is uitgespeeld wanneer het exitpoint aan het einde (rechterkant) bereikt wordt. Onderweg wordt Alex belaagd door hordes springende ninja’s met ninjasterren en bommen. Ontwijk of vernietig ze totdat je in het dorp aankomt.

Dorp[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp is een groot scala aan winkels en gebouwen te vinden. Een leuk wetenswaardigheidje: voor 20GP kan er een backscratcher gekocht worden in de Antiques Shop. Dit item kan weer verkocht worden in de Pawn Shop voor 1000 GP. Het belangrijkste gebouw in het dorp is de kerk, het groene gebouw in het midden. Ga hier naar binnen en loop naar rechts. Bid maar liefst 100 keer en iemand zal je de reispas geven die je nodig hebt om verder te kunnen. Neem de pas aan en loop naar buiten. Ga nu helemaal naar rechts en praat met de wachter. Hij zal je toegang verlenen tot het laatste gebied, het dierenbos.

Dierenbos[bewerken | brontekst bewerken]

Dit gebied is vergelijkbaar met het ninjabos. Alex heeft weer de kracht om te springen en ballen te gooien. Het spel is uitgespeeld wanneer het exitpoint aan het einde (rechterkant) bereikt wordt. Onderweg wordt Alex belaagd door hordes springende ninja’s met ninjasterren en bommen en allerlei dieren zoals vleermuizen, katten en slangen.

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

Alex heeft High-Tech World (de naam van de arcadehal) bereikt en hij speelt het spel Outrun. Alex zegt dat Sega spellen super zijn (wat een promotie).

Het spel werd wisselend ontvangen:

Beoordeeld door Datum Score
GamesCollection 23 november 2007 70%
VideoGame november 1991 60%
VicioJuegos.com 15 juni 2008 60%
Jeuxvideo.com 20 juli 2010 55%
SegaFan.com 7 juli 2004 45%
All Game Guide 1999 40%
The Games Machine (GB) januari 1990 38%
Game Freaks 365 2000 24%
HonestGamers 12 januari 2004 20%
The Video Game Critic 7 april 2012 0%