Wapen van Grave – Wikipedia

Het wapen van Grave is op 16 juli 1817 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Grave toegekend. Bij de gemeentelijke herindeling van 1942, waarbij Grave is uitgebreid met de gemeenten Velp en Escharen, is het wapen ongewijzigd gebleven.[1]

Het wapen is afgeleid van het wapen van de voormalige heerlijkheid Grave, in de vorm die in de zeventiende eeuw is ontstaan. Het vertoont overeenkomsten met het wapen van het geslacht Van Cuijk, hoewel de kleurstelling anders is. Er zijn afbeeldingen bekend van het wapen van Grave uit de zeventiende eeuw met dezelfde kleurstelling als het familiewapen van van Cuijk. Dit is niet zo verwonderlijk, want Grave is ontstaan als een heerlijkheid in het Land van Cuijk. De toren is vermoedelijk ter onderscheiding geplaatst van het familiewapen en ook om aan te geven dat het om een stad gaat.[2]

De beschrijving van het wapen luidt:

Van lazuur beladen met 2 fasces van zilver verzeld van 8 meerlen, zoomsgewijs geplaatst, van hetzelfde en in het schildhart een burcht van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon met 15 parels, waarvan 12 op de band.

N.B.:

De volgende wapens zijn verwant aan het wapen van Grave: